Share
Get widget

Liked

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Συνταγή για σπιτικό ποπκόρν




Σπιτικό Ποπκορν

Γεια σε όλους!! Έχω πάρα πολύ καιρό να ποστάρω ο,τιδήποτε, το ξέρω, είμαι ασυγχώρητη..! Μέσα στο χάος όμως που επικρατεί τους τελευταίους μήνες με όλες τις απεργίες, τις καταλήψεις στις σχολές, τις εξεταστικές και το διάβασμα δεν μου έμενε και πολύς καιρός να ασχοληθώ με το γράψιμο, δυστυχώς. Αυτό δε σημαίνει, βεβαίως, ότι δεν μου έμεινε και χρόνος για το φαϊ! Κάθε άλλο θα έλεγα. Μέσα σε όλο αυτό το χάος, το μόνο που είχα να με κρατάει από μέρα σε μέρα (πέρα βέβαια από τους υπέροχους ανθρώπους γύρω μου, ξέρετε εσείς ποιοι είστε, μην αρχίσω τώρα τα ονόματα και μας πάρουν τα ζουμιά) ήταν η μάσα. Η υπέροχη, εξαίσια, μοναδικής απόλαυσης μάσα. Αχ αυτά τα κιλά, χαχα!
Είχα ευτυχώς την ευκαιρία να δοκιμάσω πολλές συνταγές και να δημιουργήσω και πολλές δικές μου..! Είμαι και στο Pinterest, όσοι θέλετα να με ακολουθήσετε ψάξτε για Em M (αν έχει πολλές εικόνες φαγητού, εγώ θα είμαι, ναι).

Μία από τις πρόσφατες εμμονές μου είναι το ποπκορν. Δε λέω, το αγοραστό έχει τη χάρη του, κυρίως την ευκολία δηλαδή και το ΠΟΛΎ αλάτι. Έχετε δει όμως τα συστατικά; Δεν είναι και ό,τι το πιο υγιεινό. Ούτε και διαιτητικό φυσικά! Ένα σακουλάκι μπορεί να έχει και 300-500 θερμίδες, το ίδιο ισχύει (κλαψ) και για το ποπκορν του σινεμά. Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσαμε να κόψουμε όλες τις θερμίδες και να κάνουμε αυτό το απολαυστικό τραγανιστό σνακ ένα απολαυστικό ΥΓΙΕΙΝΌ σνακ;  Ένα ολόκληρο μπολ με γύρω στις 90 θερμίδες το πολύ; Μα θα το τρώγαμε συνέχεια φυσικά! Καλά και γίνεται κάτι τέτοιο θα αναρωτηθείτε..; Ναι, γίνεται, και θα σας πω αμέσως πώς!


Συνταγή

Υλικά

  • Μισή χούφτα αποξηραμένους σπόρους καλαμποκιού (εγώ χρησιμοποιώ το "Sdoukos Nuts for Snack" κάνει κάπου 2 ευρώ απ'το Βασιλόπουλο και μου κρατάει κάπου 2 βδομάδες με 1 μήνα το σακουλάκι)
  • Ένα κατσαρολάκι και λίγο βούτυρο ή λάδι
                                  Ή 
  • Ένα φούρνο μικροκυμάτων και ένα ασφαλές για μικροκυμάτων μπολάκι με καπάκι (εγώ έχω ένα γυάλινο που κάνει εξόχως καλά τι δουλείτσα του)
  • Αναλόγως με τη γεύση που σας αρέσει, κάποια παραπάνω υλικά για "στόλισμα", όπως βούτυρο, αλάτι, αλλά και κάποια άλλα που θα τα αναφέρω πιο κάτω..! ;)

Παρασκευή
  • Αν χρησιμοποιείτε το φούρνο μικροκυμάτων:
Κάπως έτσι, κάντε ζούμ να δείτε!
  1. Βάλτε τους σπόρους καλαμποκιού στο σκεύος και κλείστε με το καπάκι ώστε να μην κάνει πλήρη αεροστεγή επαφή. Αφήστε δηλαδή ένα κενό τουλάχιστον μισό εκατοστό μεταξύ του καπακιού και του σκεύους να ξεφεύγει ο ατμός, αλλιώς θα έχετε προβλήματα και "εκρήξεις" και θα μουσκέψουν απ'τους ατμούς τα ποπκόρν!
  2. Ρυθμίστε το φούρνο σας στην ύψιστη ισχύ (φουλάρετέ το, κοινώς) και για χρόνο 2,5 - 3 λεπτά. Θα πάρει γύρω στο 1,5 - 2 λεπτά να αρχίσουν να κάνουν τα πυροτεχνήματά τους τα ποπκορν, μην ανησυχήσετε με το θόρυβο ή με την καθυστέρηση, όλα πάνε καλά. Θα φτάσουν σε σημείο που θα ακούγονται πολλαπλά "ποπ" το δευτερόλεπτο και ξαφνικά θα σταματήσουν. Μόλις ακούγονται τα "ποπ" σε διάστημα 1 κάθε 3 ή 4 δευτερόλεπτα σταματήστε το φούρνο. Λογικά θα είναι κάπου εκεί στα 3 λεπτά. Αν είναι όμως νωρίτερα σταματήστε το και τότε! Ο λόγος είναι ότι περιμένοντας να ψηθούν τα υπόλοιπα σποράκια θα καεί και όσο ποπκορν έχετε ήδη φτιάξει (και θα βρωμίσει απαίσια)!
  3. Περιμένετε 20 δευτερόλεπτα (για να μην πεταχτούν στη μούρη σας σπόντες ποπκόρν), βγάλτε προσεχτικά το μπολ με μία πετσέτα ή ειδικά γάντια (ΚΑΊΕΙ!) και αδειάστε σε ένα μπολ.
  4. Όσο είναι ακόμη καυτά γαρνίρετε όπως γουστάρετε (δείτε πιο κάτω για ιδέες).

  • Αν χρησιμοποιείτε κανονική κουζίνα:
  1. Σε ένα κατσαρολάκι λιώστε σε μέτρια φωτιά μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ή τόσο λάδι.
  2. Όταν αρχίσει και ζεσταίνεται (πλησιάστε το χέρι σας 6-7 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια και αν το νιώθετε το λάδι καυτό είστε καλά. Το βούτυρο είναι έτοιμο όταν αρχίσει και βγάζει μπουρμπουλήθρες και αραιώνεται σιγά σιγά) προσθέστε τους σπόρους και κλείστε το καπάκι. Πάλι (όπως και στο φούρνο μικροκυμάτων) θέλουμε να φεύγει ο ατμός για να μη μουσκέψει το ποπκορν και για να μην έχουμε πολύ υψηλή θερμοκρασία, οπότε αφήστε κενό μισό εκατοστό περίπου. Όχι όμως περισσότερο γιατί θα ξεφύγουν τα ποπκορν και θα βαράνε το ταβάνι σας!
  3. Κουνήστε πέρα δώθε το κατσαρολάκι να κινούνται συνεχώς τα σποράκια να μην καούν. Συνεχίστε να το κάνετε αυτό καθόλη τη διάρκεια του ψησίματος.
  4. Μετά από 5-10 λεπτά που θα έχουν ζεσταθεί αρκετά τα σποράκια θα αρχίσουν να κάνουν "ποπ" και να βαράνε το καπάκι. Μη φοβού, μάγειρα! Συνέχισε να κουνάς το κατσαρολάκι μέχρι να ελαττωθούν τα "ποπ" στο 1 κάθε 3 ή 4 δευτερόλεπτα, βγάλε τότε από το μάτι και ΑΦΉΣΈ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΌ για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα (κουνώντας το πού και πού πάλι). Αυτό το κάνουμε γιατί είναι ακόμα ζεστή η βάση της κατσαρόλας και μπορεί να συνεχίσουν να ψήνονται κάποια σποράκια και αφού τη βγάλουμε από το μάτι, οπότε και θα μας έρθουν στη μούρη.
  5. Ρίξτε σε ένα μπολ και γαρνίρετε!

Προσοχή! Είναι πάρα πολύ πιθανό (έως φυγής αδύνατον) να έχουν μείνει κάποια σποράκια "άσπαστα". Αυτά α. καίνε πολύ, β. είναι σκληρά. Και εννοώ σπάω τα δοντάκια μου σκληρά. Οπότε προσέξτε τα αυτά. Είναι συνήθως στο πάτω του μπολ λόγω βάρους.


Ιδέες για γαρνίρισμα! (Εδώ αρχίζουν τα ωραία!)
Α! Και έχετέ μου εμπιστοσύνη... ;)
Photo from internet
  1. Αφήστε ως έχουν. Είναι ήδη αρκετά νόστιμα και σκέτα. Επίσης έχουν ΌΛΟ αυτό το μπολ λιγότερο από 100 θερμίδες! Φοβερό; Ό,τι πρέπει για μασούλημα όταν πεινάς και διαβάζεις ή βλέπεις την αγαπημένη σου σειρά.
  2. Βάλτε λίγο αλάτι. Το θέμα είναι ότι χωρίς βούτυρο ή ψέκασμα λαδιού δεν κολλάει το αλάτι πάνω στο ποπκόρν και ίσως σας φανούν ακόμη και τότε ανάλατα και χρειαστεί να βάλετε κάμποσο.
  3. Μπορείτε να λιώσετε λίγο βούτυρο (μισή κουταλιά της σούπας) στην κουζίνα ή στο φούρνο μικροκυμάτων και να περιχύστε το ποπκόρν με αυτό. Ανακατέψτε πολύ καλά και προσθέστε αλάτι. Έχετε τώρα τα ποπκόρν του Village!
  4. Λιώστε λίγο βούτυρο (όσο και πιο πάνω) μαζί με ένα κουταλάκι μαύρη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά να διαλυθεί η ζάχαρη και περιλούστε το ποπκόρν και ανακατέψτε. Έχετε τώρα ποπκόρν όπως συνηθίζουν να τα τρώνε στην Βόρεια Ευρώπη :)
  5. (Το αγαπημένο μου) Λιώστε μία κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο και περιχύστε τα ποπκόρν. Γρήγορα γρήγορα προσθέστε μία τζούρα αλάτι, 1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν και 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα και ανακατέψτε πάρα πολύ καλά. Θα τρελαθείτε, το υπόσχομαι, σε σημείο (όπως κι εγώ) να το τρώτε σε κάθε ευκαιρία. Η δοσολογία αυτή είναι για τα γούστα μου, κάντε το περισσότερο ή λιγότερο καυτερό ανάλογα με το καγιέν (ή δοκιμάστε τσίλι) ή περισσότερο ή λιγότερο γλυκό με την πάπρικα. Μπορείτε και να προσθέσετε κομμένα φυστίκια να το κάνετε ακόμη πιο γκουρμέ!
  6. Λιώστε μαύρη σοκολάτα και περιχύστε τα ποπκόρν.
  7. Πειραματιστείτε! Έχω βρει ότι πάει πολύ ωραία και το τυρί. Όπως πάντα, μην κρίνετε και απορρίψετε κάτι πριν το δοκιμάσετε..! Μπορεί να είναι βλακεία, μπορεί όμως και να είναι η γεύση της ζωής σας. ;) Ακούω και άλλες ιδέες στα comments να δοκιμάσω και εγώ.


Υ.Γ. Thanks σε όσους μου πρότειναν να πιάσω πάλι το blog μου (@ Λυδία, Βασιλική, Αλέξανδρος κ.ά.) :) Αν δω ανταπόκριση συνεχίζω με νέες συνταγές.!

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

nice

Em M είπε...

Thanx ;)

Ανώνυμος είπε...

Μια γαρνιτούρα που συνηθίζει να βάζει η μητέρα μου είναι είναι μείγμα μπαχαρικών..το πουλάνε στο Πειραιά κοντάσ το λιμάνι , σε ένα μαγαζάκι μόνο με μπαχάρια και λέγεται μείγμα για σουβλάκι...είναι πεντανόστιμο..ενώ μια επίσης καλή ιδέα είναι η καλοτριμμένη ρίγανη!!!

matzik είπε...

Πολύ μου αρέσει το blog σου και η συγκεκριμένη συνταγή ακόμη περισσότερο.

Μπράβο σου και εύχομαι να σε γεμίζει πάντα και να μην σταματήσεις να γράφεις.

yanman είπε...

Πολύ μου αρέσει το blog σου και η συγκεκριμένη συνταγή ακόμη περισσότερο.

Μπράβο σου και εύχομαι να σε γεμίζει πάντα και να μην σταματήσεις να γράφεις.

Ανώνυμος είπε...

το μαγαζί που αναφέρεσε ανώνυμε στον Πειραιά πρέπει να είναι ο Μανδραγώρας και έχει τα πάντα σε μπαχαρικά αλλά και γεύσεις από όλη την Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

δοκιμάστε πάπρικα γλυκιά, θα σας θυμίζει λίγο πίτσα!

Το μίγμα για "σουβλάκια" που λέτε, μπορεί να το βρείτε και σε σουπερμάρκετ στα συσκευασμένα μπαχαρικά (βαζάκια).

Μια βόλτα όμως από το κέντρο της αθήνας (Αθηνάς, και κυρίως στην Ευριπίδου), θα σας δώσουν πολλές ιδέες για μπαχαρικά μιας και είναι γεμάτο από τέτοια μαγαζιά :)

Ανώνυμος είπε...

Τι 5-10 λεπτά ρε κοπελιά, αν τα βάλεις σε καυτό λάδι σε 1 λεπτό θα' ναι έτοιμα, αν τ' αφήσεις παραπάνω καίγονται...

labdhinadeau είπε...

VISION BOXES | Titsanium Body Armor
VISION titanium apple watch band BOXES | Titsanium Body Armor · micro touch titanium trimmer Titsanium Body Armor · Titsanium Body Armor · Titsanium Body Armor titanium teeth dog · Titsanium Body Armor · 라이브스코어 Titsanium Body Armor · Titsanium Body Armor mens titanium earrings

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My pics from FoodSpotting.com

Favorites Facebook Twitter Delicious Digg

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons
Twitter Bird Gadget